Terug naar overzicht

Tom Dumoulin wint Giro d'Italia

Geplaatst op 29-05-2017

Het Wilhelmus schalt over Piazza Duomo. Het is vijf voor zes en Tom Dumoulin heeft net opgehangen met Mark Rutte. De adjudant van koning Willem-Alexander had ook nog gebeld. Drie kwartier eerder heeft Dumoulin geschiedenis geschreven, nadat hij het plein voor de witte kathedraal in het hart van Milaan is opgedenderd. De honderden duiven hier zijn wel wat gewend, maar schrikken op en schieten acuut weg als Dumoulin na de finish met een gevolg van cameramensen en journalisten wordt afgevoerd.

Hij staat in een roze trui. Zijn roze trui. Rechts van hem is Nairo Quintana - tweede - en links van hem Vincenzo Nibali, de nummer 3. Voor hem duizenden anonieme gezichten. Ze weten allemaal wél wie hij is. Links beneden staan zijn zussen, zijn vader en moeder. Dumoulin kijkt weer naar het publiek. Hij probeert te beseffen wat hier aan de hand is. Nog nooit werd voor een Nederlandse wielrenner in de Giro het volkslied gespeeld. Dit is nu heel even Piazza Duomoulin.

In de aflopen drie weken en in de 3609 kilometer van Alghero naar Milaan is Dumoulin uitgegroeid van een coureur van wereldklasse tot een wielrenner voor de eeuwigheid. Dat is nog altijd een groot verschil. Hij is na Jan Janssen en Joop Zoetemelk de derde Nederlander die een grote ronde wint. Zijn naam zal voor altijd rondzingen en onlosmakelijk verbonden zijn met de Giro.

100ste editie
Niet eens zozeer omdat hij de 100ste editie won. Veel meer omdat de duels, die hij uitvocht met Quintana en Nibali, tot de verbeelding hebben gesproken. De afgelopen drie weken waren pure reclame voor het wielrennen.

Met zijn zege is Dumoulin toegetreden tot het selecte gezelschap van renners dat een grote ronde kan winnen. Hij heeft in Italië laten zien dat hij het prototype van de toekomstige ronderenner is. Sterk, intelligent, innemend en nauwelijks te breken in de bergen.

Vergelijkingen
,,We hebben in Nederland alleen Zoetemelk en Janssen gehad die de Tour en de Vuelta wonnen. Ik ben de eerste die de Giro wint. En ik hoop dat er meer volgen in de toekomst. Het is ongelooflijk, als je al die namen op de trofee ziet. Ik ben vereerd. Ik voel me nog geen kampioen, maar als je deze lijst zo ziet, zou je bijna gaan denken dat ik er één ben.’‘